Home > hét bedrijf > gezondheidsabc > Kraakbeen

Kraakbeen

Het grootste deel van ons kraakbeen is de zachte binnenbekleding van gewrichten. Deze laag zorgt ervoor dat bewegingen soepel verlopen.

Kraakbeen kan veel kracht verdragen door druk, of doordat een gewricht glijdt zoals het is gebouwd. Kraakbeen is kwetsbaar voor grote plotselinge kracht op een plek, zoals wanneer je ongelukkig neerkomt bij een val.

Kraakbeen vind je onder andere aan de binnenkant van alle gewrichten van het menselijk lichaam. Geen wonder dan ook, dat er veel over wordt geschreven.

Een van de vragen die al jaren steeds terugkomt is: kan kapot kraakbeen vervangen of gerepareerd worden?

Er zijn vele pogingen gedaan en ondanks enkele bemoedigende resultaten in kleinschalig onderzoek is er nog geen aanpak die voor een grote groep mensen bruikbaar is. Het is nog maar de vraag of die er op kortere termijn gaat komen.

Er is veel beschreven over bewegingen die de kans op kraakbeenproblemen vergroten, bewegingen waarbij op een kort moment zeer veel kracht op een bepaalde plek terecht komt. Dit heten punt- en draai krachten, terwijl kraakbeen juist gemaakt is om soepel te laten glijden.

Kraakbeen is wel trainbaar: door het niet te gebruiken gaat het achteruit en door het juist wel gericht te gebruiken verbetert de kwaliteit van het kraakbeen. Ook wanneer er al sprake is van een beschadiging.

Meer hierover is ook te lezen bij Arthrose.

In de onderstaande query vindt u wetenschappelijke artikelen over dit onderwerp.

http://www.google.com/cse?cx=011897857536713548856%3A3rmdzaobefc&ie=UTF-8&q=cartilage&sa=Go

Een nieuwe start in een prachtig nieuw pand!

pand-groot

Op 1 april verhuist het CIR in Zwolle en in Amsterdam en wordt de locatie in Arnhem vergroot.

cir_zwolle_gezondheidsabc

Informatie

Ik heb een specifieke vraag of opmerking:
Naam *:
Telefoon *:
E-mail:

Geef bovenstaande code